Vanliga läsarfrågor

Här har jag samlat svar på några av de vanligaste frågorna till mig som författare. Har du någon annan fråga, som du inte har fått svar på här, kan du ställa frågor i kommentarerna!

 

Vad är sant i dina fotbollsböcker?

Det är lite olika. Allt är inte sant i böckerna, även om de är inspirerade av verkliga fotbollsstjärnor. Men vissa saker är sanna – som att Kosses bästis hette Emma när hon var barn, och att hon tvingade Emma att stå i mål och lärde henne att slänga sig efter bollen när det var snö ute. Det är också sant att hon alltid har tyckt att det är jobbigt att prata inför folk, men att hon alltid känt sig trygg på fotbollsplanen.

I boken om Marta är det sant att hon kommer från Dois Riachos och tillbringade mycket tid hemma hos sin farmor eftersom hennes mamma jobbade så mycket, och att hon själv arbetade på marknaden för att få ihop extra pengar till familjen. Det är också sant att en av hennes bröder tyckte att hon inte skulle spela fotboll eftersom hon var tjej. Att hon en dag kontaktades av en lärare på en fotbollsakademi i Rio de Janeiro med ett erbjudande om att åka dit har också hänt på riktigt.

Therese Sjögran har bara fått ett enda rött kort i hela sitt liv, och det gick till precis så som det beskrivs i första boken om henne. Det är också sant att även hennes mamma blev utvisad från planen. Och länge var nervositeten ett stort problem för Therese Sjögran, men det släppte när hon lärde sig hur hon skulle göra för att undvika nervositeten – tur eftersom hon som vuxen blev den svenska fotbollsspelare som spelat allra flesta landskamper någonsin.

 

Har du alltid velat bli författare?

Ja, det var mitt drömyrke när jag var barn eftersom jag älskade att läsa. Då drömde jag även om att bli bonde och föreställde mig att jag skulle sköta bondgården på dagarna och skriva på kvällar och nätter.

Eftersom jag alltid har varit superallergisk mot pälsdjur var det lite av en önskedröm. Och när jag blev äldre kom jag på att jag kunde bli sportjournalist eftersom jag då fick kombinera två av de saker jag tycker allra mest om – sport och att skriva. Men drömmen om att skriva böcker har alltid funnits där, så när ett förlag kontaktade mig och frågade om jag ville skriva fotbollsböcker om riktiga stjärnor med dem tackade jag ja direkt.

 

Har du haft några andra jobb?

Ja, mest har jag varit journalist och jobbat på tidningen Sydsvenskan och Sveriges Radio. Då jobbade jag i många år som sportjournalist vilket betyder att jag åkte runt och tittade på sport och skrev om det.

Jag var på fotbolls-VM, OS, friidrotts-VM och en massa fotbollsmatcher runtom i världen. När jag var yngre jobbade jag i affär också. Och nu så undervisar jag på journalistlinjen i Lund, en skola för dem som vill bli journalister.

 

Vilka är dina bästa tips till den som vill bli författare?

Det allra viktigaste för den som vill författare är att läsa mycket. När jag var barn läste jag i princip allt som fanns på barnavdelningen på biblioteket och det var så jag lärde mig att skriva, utan att jag riktigt märkte det. Det är bra att skriva ofta också, men det allra viktigaste är att läsa mycket.

 

Varför skriver du så mycket om fotboll och fotbollsproffs?

Jag har alltid gillat fotboll och jobbade mycket med fotboll när jag var journalist. Men jag pratade väldigt sällan med fotbollsspelarna om hur det var när de barn när jag intervjuade dem som journalist. När jag gick i högstadiet och gymnasiet var jag tränare åt min lillasysters fotbollslag och då tänkte jag ofta att jag skulle vilja skriva en bok om allt roligt som hände i laget. Eftersom så många barn spelar fotboll tänker jag att många kan känna igen sig i det som händer i böckerna, och själv tycker jag att det är spännande att skriva om hur det var när stjärnorna var barn eftersom jag då får reda på nya saker om dem. Till exempel är det svårt att tänka sig att Therese Sjögran som är den som har spelat flest landskamper i Sverige var så nervös första gången hon skulle spela match att hon inte kunde röra sig. Men så var det faktiskt!

Men jag skulle vilja skriva något annat någon gång också, kanske något som är lite magiskt och något för vuxna.

 

Har du några egna barn?

Ja, jag har två barn, tre och sex år gamla.

 

Vilken är din favoriträtt?

Det är verkligen en svår fråga eftersom jag älskar mat. Jag tycker om nästan allt utom kött. Allra mest tycker jag nog ändå om en rätt som heter moules frites, som är musslor tillsammans med pommes frites och aioli.

 

Var kommer du ifrån?

Jag är född i Rättvik som är ett litet samhälle i Dalarna. Det är där mitt efternamn kommer ifrån. När jag var ett år flyttade jag med mina föräldrar till Kista som ligger i Stockholm och där växte jag upp. Sen flyttade jag till Malmö när jag var tjugo år och där har jag bott sedan dess.

 

Vill du att jag ska komma till din skola och prata om böckerna som jag har skrivit? Fråga din bibliotekarie eller lärare! Mina kontaktuppgifter finns här.