Böcker

Alla barnböckerna går att beställa från exempelvis Adlibris, Bokus och direkt från Olika Förlag. Fotbollsböckerna är en del av Olika förlags serie Fotbollsstjärnor. De är ett samarbete med fotbollsspelarna Kosovare Asllani, Therese Sjögran och Marta Vieira da Silva där spelarna blivit intervjuade om sina barndomar. Deras personligheter och anekdoter från barndomen finns sedan med när Anja Gatu skapar de litterära berättelserna om dem, men det är inte några biografier.

“Gå på mål, Marta”

Det finns inget som kan stoppa Marta med bollen!

Inte spelarna på planen. Inte flip-flopsen. Inte brorsan. Hon är snabbast på plan där hon dribblar och fintar, och drömmen är att en dag spela i landslaget. Men när en agent erbjuder henne en plats på en fotbollsskola i Rio vet hon inte vad hon ska göra. Det är långt hemifrån, och hon måste lämna alla hon tycker om. Och framförallt: det kostar en massa pengar. Martas mamma säger att hon får åka om hon tjänar ihop pengarna själv. Nu sätts Martas vilka på prov!

En berättelse med fotbollen och kärleken till sporten i fokus, inspirerad av dribblardrottningen Marta Vieira da Silvas liv. En av världens bästa fotbollsspelare, som inte bara briljerar i brasilianska landslaget utan också som proffs i Sverige och nu i amerikanska Orlando Pride. Det är en bok om att utmana fördomar och dåliga förutsättningar, och att tro på sig själv trots att allt talar emot en. Men det är också en bok om vänskap, sammanhållning och stolthet över andra.

“Författaren Anja Gatu skriver lugnt och sansat, berättelsen är vacker och känslosam. Gå på mål, Marta är ett sällsamt levnadsöde, här gestaltat på dramatiskt vis. Sportsligt och psykologiskt briljant! Helhetsbetyg: 5.”

Staffan Engstrand, BTJ

 

“Passa bollen! ropar Kosse”

Kosse älskar att spela fotboll. Och hon älskar att vinna.

Helst vill hon ha bollen hela tiden!
Men för att bli riktigt bra måste hon hitta en målis att träna skott med. Vem då?
Och sen är det dags för fotbollsturnering med Vimmerbyskolan. Nu gäller det på riktigt!

Det här är första boken i serien om Kosse. En bok om att vara blyg i nästan alla situationer, men aldrig på fotbollsplanen. Den handlar om vänskap och om att lyfta varandra, och alltid sätta lojaliteten till vännerna först.

Här finns en kostnadsfri pedagogisk handledning om boken att ladda ner.

“Anja Gatu skildrar med värme och stor inlevelse Kosses frustration över att vara yngst i syskonskaran och att inte bli riktigt tagen på allvar som flicka. Fint skildrat är även hur Kosse manar på Emma, trots att kompisen inte har samma brinnande låga för sporten. Emma är inte särskilt duktig, men träning ger färdighet. Glädjen när de lyckas är påtaglig.”

Nerikes Allehanda

“Den här boken är den i Olika förlags fotbollsserie som fallit oss bäst på läppen, och så fort sista sidan var läst tittade sexåringen i det närmaste desperat på mig och frågade när nästa bok om Kosse kommer. Nog för att vi vet hur det går för henne i det långa loppet, men vi är ju nyfikna på hur hon och Emma får det i sitt nya lag! Passa bollen.. har en enkel historia. Det kretsar kring kärleken till fotbollen och byggs upp runt tävlingsglöd och förväntan. […] Den är välskriven och i sina stunder rätt spännande. Det finns en angelägenhet som hela tiden vilar över sidorna och med illustratörens hjälp lär vi känna Kosse ytterligare. Den bestämda blicken, frustrationen när det inte funkar på planen, en hel del saker känns igen från tv-soffans fotbollstittande.”

Eva Emmelin, Skånska Dagbladet

“Värsta målet, Kosse!”

Äntligen! Kosse och hennes kompis Emma har börjat spela i lag. Ett riktigt lag med matchtröjor och allt! Och det dröjer inte länge innan de ska åka på cup. Men motståndet är tuffare än vad Kosse hade väntat sig. Nu måste hon kämpa mer än någonsin!

Det här är andra boken i serien om Kosse. En bok om att ta sig utanför sina trygghetsramar och inse att man vågar mer än man tror. Och så är det en bok om laganda och den svåra konsten att vara en bra förlorare – och vinnare.

Här finns en kostnadsfri pedagogisk handledning om boken att ladda ner.

“Härligt ärliga berättelser om kämpaglöd, vinnarinstinkt och livet i laget. I serien finns även böcker om Therese Sjögran. Lättlästa böcker men med både djup och spänning.”

Kulturnytt

“Det är härligt att läsa sportjournalisten och författaren Anja Gatus beskrivning av matcherna, kunnigt och med nerv. Spännande även för den som inte tycker att fotboll är Guds gåva till mänskligheten. Men det handlar inte bara om inkast och bortdömda mål, utan lika mycket är det en berättelse om kompisrelationer, att våga sånt man egentligen inte vågar, att vara en god vinnare och förlorare. Maria Källström lyckas fånga Kosses person, blyg utanför plan men energisk på, i svartvita illustrationer. Böckerna om Asllani hör till serien Fotbollsstjärnor, där finns också berättelser baserade på Charlotte Rohlin och Therese Sjögran. Efterlängtad fotbollspepp som utmanar normer! Inspirerande om vinnarskallar och idrottsutövande tjejer, dessutom välskrivna av sportjournalister som kan konsten att förvandla matchreferat till spänning. Det blir på allvar, tjejerna tas på allvar – och det är för mig det helgjutna barnperspektivet jag alltid letar efter.”

Bokunge

“Rött kort, Therese!”

Therese är superbra med bollen. Teknisk och snabb. Men när det är dags för första matchen i seriespelet blir allt fel. Det är som om kroppen vägrar! Vad är det som händer?

Det här är första boken i serien om Therese. En bok om att älska fotboll och aldrig vara så trygg som på planen – tills det blir dags för match. “Rött kort, Therese!” handlar om att övervinna nervositeten och hitta egna vägar för att våga. Och om att våga lite för mycket.

Här finns en kostnadsfri pedagogisk handledning att ladda ner.

“Rött kort, Therese! fångar den starka lusten till träningen: den sköna känslan i att dribbla bollen och att nöta skott mot planket på gården. Men det handlar också om nerver som knyter sig i magen och en misslyckad glidtackling som resulterar i ett rött kort. Och nog är det en extra krydda att boken har en verklig förebild. I en intervju säger Therese Sjögran, Sveriges mesta landslagsspelare, att ‘storyn med rött kort kommer från när jag spelade i Veberöd. Vi hade tränat på att glidtackla, jag skulle göra det i en match och missade helt. Men det är enda gången jag har fått rött kort.'”

Åsa Sandell, Helsingborgs Dagblad

 

“Snygg fint, Therese!

Therese ska flytta. Till en ny ort och en ny skola, men framförallt till ett nytt lag! Med det nya laget får Therese chans till revansch mot Torns IF. Men också en möjlighet att utmana sig själv och gå på mål. Läskigt!

Det här är andra boken i serien om Therese. En bok om att bryta upp och flytta och hitta schyssta sätt att revanschera sig på.

Anja Gatu skriver så fint om fotboll och bra laganda, liksom om kamratskap med Björn som blir kvar i Harlösa. Snygg fint, Therese! är engagerad utan att bli övertydlig. Medryckande matchskildringar och glädjescener i omklädningsrum varvas med snabba inblickar i familjens flyttkarusell. Härligt med mixat lag, och mixade familjesituationer, där alla fungera bra i kraft av sig själva. Klockrent fina svartvita illustrationer av Maria Borgelöv kompletterar textens härliga ton.

Staffan Engstrand, BTJ